Je badkamer verbouwen, wat moet je weten?

Mocht je van plan zijn om je badkamer te verbouwen, dan is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en ook te weten waar je aan begint. In dit artikel geven we je een aantal tips en adviezen om je badkamerverbouwing soepel en foutloos te laten verlopen. Van het kiezen van de juiste materialen voor de verbouwing tot het vinden van de beste vakmensen, we bespreken alles wat je moet weten voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Het belang van een goede planning

Bij het verbouwen van je badkamer, en ook eigenlijk bij het verbouwen van andere ruimtes, is een planning enorm belangrijk. Begin hierbij met het maken van een ontwerp en bepaal welke elementen je eigenlijk wilt gaan veranderen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe douche, een bad of toch een dubbele wastafel? Maak een lijst van alle benodigde materialen en bereken de totale kosten. Vergeet natuurlijk ook niet om een budget vast te stellen en een buffer te maken om rekening te houden met eventuele extra kosten.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe lang de verbouwing precies zal gaan duren en of je tijdens het proces nog gebruik kunt maken van de badkamer. Zorg ervoor dat je in de tussentijd een alternatieve plek hebt om te douchen en naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. 

Het vinden van de juiste vakmensen

Je kan je badkamer natuurlijk zelf verbouwen met de juiste materialen, maar toch is het een erg complexe klus die het beste kan worden uitgevoerd door professionele vakmensen. Zoek om die reden naar een betrouwbare aannemer of een klusbedrijf met genoeg ervaring in badkamerrenovaties. Vraag om referenties en bekijk het portfolio van de vakmensen om een goed idee te krijgen van hun werk.

Bovendien is het natuurlijk belangrijk om goede afspraken te maken over de planning, het budget dat je hebt vastgesteld en de daadwerkelijke uitvoering van de verbouwing. Leg alles voor de zekerheid schriftelijk vast in een contract om eventuele misverstanden te voorkomen. Zo weet je zeker dat de verbouwing volgens de afspraken en planning verloopt, maar ook dat de verbouwing binnen het afgesproken budget wordt uitgevoerd.

Het kiezen van de juiste materialen

Uiteraard is het wel zo belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goede materialen die lang meegaan, je wil namelijk wel zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuwe badkamer. Denk hierbij vooral aan de materialen van deze onderdelen: tegels, sanitair, kranen en verlichting. Ga vooral op zoek naar materialen die passen bij jouw stijl en budget, zodat je zeker weet dat je blij wordt van het resultaat. Houd trouwens ook rekening met onderhoudsvriendelijke materialen die makkelijk schoon te houden zijn, dat scheelt later weer moeite bij het schoonmaken.

Het juiste sanitair

Het sanitair is natuurlijk onwijs belangrijk in een badkamer, vaak moet je ‘s nachts, in de ochtend of nog even voor het slapen gaan langs het toilet. Hierbij is het wel zo handig dat je er zeker van bent dat je toilet goed is gemonteerd en ook voldoet aan jouw wensen en smaak. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een hangtoilet, omdat het een moderne uitstraling geeft aan een badkamer en het schoonmaken om het toilet heen eenvoudiger maakt. Bij het verbouwen en het installeren van een hangtoilet kun je eigenlijk het beste een toiletplaat kopen. Een toiletplaat zorgt namelijk voor een vochtwerende basis voor het hangtoilet, zodat je het proces van de installatie en de levensduur alleen maar zal bevorderen.

Het belang van goede ventilatie

Tot slot is ook een goede ventilatie essentieel voor de badkamer, dit zorgt er namelijk voor dat vochtproblemen voorkomen worden. Zorg hierbij voor voldoende ventilatiemogelijkheden, bijvoorbeeld door het plaatsen van een raam of een ventilatiesysteem. Zo voorkom je schimmelvorming en nare geurtjes in de badkamer, waarvan de eerstgenoemde zelfs gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Zorg er dus voor dat je genoeg ventileert! 

Geef een reactie