Hoe je huishoudboekje op orde krijgen met een nieuw energiecontract

Energie vormt een groot deel van onze maandelijkse uitgaven en kan een flinke hap nemen uit ons huishoudboekje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de energierekening. Het afsluiten van een nieuw energiecontract bij bijvoorbeeld ANWB energie kan bijvoorbeeld een goede optie zijn. In dit artikel lees je hoe je met een nieuw energiecontract je huishoudboekje op orde krijgt.

Bepaal je energieverbruik

Voordat je een nieuw energiecontract afsluit, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je verbruikt. Je kunt hiervoor kijken naar je jaarafrekening van je huidige energieleverancier. Hierop staat je verbruik van het afgelopen jaar vermeld. Als je nog geen jaarafrekening hebt ontvangen, kun je een schatting maken van je verbruik op basis van het aantal personen in je huishouden en de grootte van je huis.

Vergelijk energiecontracten

Nu je weet hoeveel energie je verbruikt, kun je energiecontracten gaan vergelijken. Er zijn verschillende websites waar je energieleveranciers kunt vergelijken op prijs en voorwaarden. Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar kijk ook naar de duurzaamheid van de energieleverancier en eventuele welkomstkortingen of acties.

Let op de looptijd van het contract

Als je eenmaal een geschikt energiecontract hebt gevonden, is het belangrijk om goed te letten op de looptijd van het contract. Kies je voor een contract met een lange looptijd, dan krijg je vaak een lagere prijs per kWh of m3. Maar als de energieprijzen dalen, profiteer je hier niet van. Kies je voor een kortlopend contract, dan kun je sneller overstappen naar een nieuwe energieleverancier als de prijzen dalen.

Houd je verbruik in de gaten

Als je een nieuw energiecontract hebt afgesloten, is het belangrijk om je verbruik goed in de gaten te houden. Zo weet je of je nog steeds bespaart op je energierekening en kun je eventueel maatregelen nemen als je verbruik hoger uitvalt dan verwacht. Installeer bijvoorbeeld een slimme meter om je verbruik te monitoren.

Geef een reactie