Schade in of aan je woning? Tips!

Heeft je woning schade opgelopen of wil je je gewoon goed voorbereiden op toekomstige calamiteiten? Het begint allemaal bij de juiste verzekering. Er zijn in principe twee soorten verzekeringen die je kunt afsluiten bij Allianz Direct. De eerste is de inboedelverzekering. De naam zegt het eigenlijk al. Alle spullen die (niet nagelvast) in je huis staan, worden hierbij gedekt. Denk aan elektronica, meubels, gordijnen, sieraden en camera’s. Daarnaast heb je de opstalverzekering, die schade aan het huis en eventuele bijgebouwen dekt. Onze tip? Ga voor een woonverzekering, want dan kun je beide in één polis combineren.

Een voorbeeld

Het zal waarschijnlijk een stuk duidelijker worden met een voorbeeld. Stel je voor dat er een zware storm komt en er een grote boom op je huis valt, waardoor het dak beschadigd raakt. In zo’n geval zou je opstalverzekering de schade aan je huis, inclusief het beschadigde dak, vergoeden. Maar door de storm wordt ook een raam in je woonkamer gebroken en raken enkele waardevolle schilderijen beschadigd. Je inboedelverzekering zou de schade aan je persoonlijke bezittingen dekken, zoals het kapotte raam en de beschadigde schilderijen. Met een woonverzekering kun je beide soorten schade (aan je huis en persoonlijke bezittingen) tegelijkertijd bij dezelfde verzekeraar melden. Dit maakt het proces dus een stuk makkelijker!

Waar ben je tegen verzekerd?

Je begrijpt nu een stuk beter welke verzekeringen er allemaal zijn, maar waar ben je nu precies tegen verzekerd? Welke soorten schade worden er nog meer gedekt? Een woonverzekering dekt schade door brand of ontploffing, maar ook schroei- en smeltschade. Daarnaast ben je verzekerd tegen blikseminslag en schade door stormen met minimaal windkracht 7. Hierbij kun je dus denken aan bomen die op je huis vallen. Verder ben je verzekerd tegen schade door inbraak of diefstal. Denk dus aan een kapot deurslot of een ingetikt raampje, maar ook aan een gestolen tv, laptop en sieraden. Je bent ook verzekerd voor waterschade, zoals lekkende leidingen of een aquarium dat het niet meer goed doet. Tot slot ben je verzekerd tegen schade door aanrijding, aanvaring of zelfs door luchtverkeer (komt niet vaak voor). Je bent dus voor een heleboel dingen verzekerd, niet alleen de spullen in je woning.

Uitzonderingen

Het is geruststellend om te weten dat je dekking hebt voor verschillende soorten schade, maar er zijn altijd uitzonderingen. Gelukkig zijn deze uitzonderingen vrij makkelijk te voorkomen. Schade door achterstallig onderhoud wordt bijvoorbeeld niet vergoed. Hetzelfde geldt voor roekeloosheid en slijtage die zich over de jaren heeft verergerd. Stel je bijvoorbeeld een situatie voor waarin een roestige leiding springt. Verder ben je niet verzekerd tegen schade uit natuurrampen of oorlogen. En tot slot ben je niet verzekerd tegen schade die opzettelijk is veroorzaakt door jezelf of iemand anders uit je huishouden. Check altijd even de polis van de woonverzekering om een juiste beslissing te maken.

Geef een reactie