Hier let je op bij het uitkiezen van verlichting voor de badkamer

Verlichting in de badkamer is een belangrijk aspect dat zeker niet over het hoofd gezien moet worden bij het inrichten van deze ruimte. Het juiste soort verlichting kan niet alleen zorgen voor een sfeervolle en praktische badkamer, maar kan ook helpen bij het creëren van de juiste sfeerdat kan zorgen voor meer ontspanning. In deze blog lees je belangrijke tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste verlichting voor de badkamer.

Welke functie moet de verlichting hebben?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken welke functies de verlichting in de badkamer moet hebben. Wil je vooral functionele verlichting hebben, zoals een helder licht bij de spiegel om jezelf goed te kunnen zien tijdens het scheren of opmaken? Of ben je juist op zoek naar sfeerverlichting voor een ontspannen sfeer tijdens een warm bad? Het is belangrijk om dit van tevoren te bedenken, zodat je de juiste soort verlichting kunt kiezen. Verlichting zoals inbouwspotjes zijn prefect voor in de badkamer, ook omdat je vaak met behulp van een led dimmer de lichtintensiteit naar behoefte kunt aanpassen en zo hoef je helemaal niet te kiezen tussen functioneel en sfeer.

Let op veiligheid

Bij het kiezen van verlichting voor de badkamer is veiligheid ook een belangrijk aspect. Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, is het belangrijk om te kiezen voor verlichting die goed tegen vocht kan om zo onveilige situaties te voorkomen. Kies daarom altijd voor lampen met een IP-waarde die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Per zone in de badkamer kun je kiezen voor verschillende IP-waardes. Kies bijvoorbeeld rondom het bad of douche voor verlichting met een minimale IP-waarde van 65. Verlichting in de overige delen van de badkamer, waar geen directe aanraking is met water maar waar je mogelijk wel met condensvorming te maken heeft, kies je voor verlichting met een IP-waarde van 21.

Welke stijl kies je voor de badkamer?

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de stijl van de verlichting. Wil je een moderne uitstraling in de badkamer? Kies dan voor strakke en minimalistische lampen, kies bijvoorbeeld voor zwarte opbouwspots. Ben je meer fan van een klassieke uitstraling? Kies dan voor lamp met een vintage of klassieke look. Het is belangrijk dat de verlichting past bij de rest van de inrichting van de badkamer, zodat er één mooi geheel ontstaat.

Waar plaats je de verlichting?

Tot slot is het ook nog belangrijk om te kijken naar de juiste plek van de verlichting in de badkamer. Zorg ervoor dat de verlichting op strategische plekken hangt, zoals boven de spiegel, bij de wastafel en in de douche. Op deze manier wordt de hele ruimte goed verlicht en ontstaat er een prettige sfeer.

Kortom, bij het uitkiezen van verlichting voor de badkamer zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk aan de functie, veiligheid, stijl, en positie, en met de juiste verlichting kun je van je badkamer een ontspannende ruimte maken die ook nog eens functioneel is.

Geef een reactie