Een wasdroger kopen: hier moet je op letten!

Tegenwoordig hangt bijna niemand meer zijn was aan de waslijn. Natte was maken we weer droog in een wasdroger. Een fijne wasdroger is essentieel voor lekker leefcomfort. Een wasdroger is echter niet zomaar een aankoop. Ze zijn flink duur en er zijn ook nog eens ontelbaar veel soorten op de markt. Hoe kies jij de ideale wasdroger? We helpen je in dit artikel op weg.

Welk type droger?

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. De warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger, maar wel een stuk duurder in aanschaf dan andere drogers. Echter, deze kosten haal je er wel weer uit omdat je flink op energie bespaart. Condensdrogers zijn de goedkoopste drogers in aanschaf, maar het duurst in gebruik. Deze drogers condenseren het water in je kleding en voeren het af naar het riool. Luchtafvoerdrogers voeren het vocht af met een slang. Ten slotte heb je gasdrogers. Deze verhitten de kleding met gas. Gasdrogers zijn in energiezuinigheid te vergelijken met warmtepompdrogers.

Past de droger bij je wasruimte?

Let erop dat jouw wasruimte ook deels bepaalt welk type droger geschikt is voor jou. Zorg voor een juiste afvoer van het water. Bij de meeste drogers kan deze gewoon op de afvoer aangesloten worden, bij een luchtafvoerdroger moet de afvoerslang naar buiten gelegd kunnen worden. In slecht geventileerde ruimtes zijn warmtepomp- en condensdrogers niet zo’n goed idee. Deze drogers stoten namelijk zeer vochtige lucht uit. Let ten slotte op de hoeveelheid dB die je droger produceert. Als het washok naast de woon- of slaapkamer staat is het fijn om een droger te hebben die niet al te veel lawaai maakt.

Capaciteit

De capaciteit die jouw droger nodig heeft is sterk afhankelijk van het aantal mensen waarmee je in een huis woont. Een goed gevulde trommel droogt het meest zuinig, dus een niet al te grote wasdroger is aan te raden. In de meeste gevallen is een droger met een capaciteit van acht á negen kilo meer dan genoeg.

Extra opties

Zoals alle moderne apparaten komen wasdrogers tegenwoordig met allemaal extra opties. Wees hier kritisch op, want voor elke optie betaal je extra. Alle drogers zijn in ieder geval in staat om katoen en synthetisch te drogen. Een aanrader is de anti-kreuk optie. Met deze optie blijft de trommel draaien, ook als het programma al afgelopen is. Zo blijft je kleding niet in een prop liggen en hoef je ze er na afloop ook niet helemaal verkreukt uit te halen.

Geef een reactie