Vrijstaande badkraan kopen? Bekijk de voordelen!

Wil je graag jouw badkamer van een prachtige make-over voorzien? Of wil je mogelijk een compleet nieuwe badkamer in gaan richten? In beide gevallen is het interessant om eens naar een vrijstaande badkraan met handdouche te kijken. Een vrijstaande badkraan is eigenlijk één van de modernste attributen voor in een badkamer. Het is dan ook geen kraan die je in een authentieke badkamer tegenkomt, maar juist wel in een moderne badkamer. Gaat jouw voorkeur ook uit naar een moderne badkamer? Dan is het zéker interessant om dit artikel even door te nemen; in dit artikel kun je kennis maken met vrijstaande badkranen.

Wat is een vrijstaande badkraan? 

Een vrijstaande badkraan is een eyecatcher, is onwijs handig en is uniek te noemen. Het is namelijk een kraan die je naast jouw bad kunt zetten en waarmee je jouw bad kunt vullen. Normaal gesproken bevindt de badkraan zich op of aan het bad, maar dat is bij de vrijstaande badkranen dus niet het geval. Begrijp je niet helemaal wat een vrijstaande badkraan nou precies is? Dan raden wij je aan om even de foto’s in dit artikel te bekijken. Aan de hand van deze foto’s krijg je eigenlijk direct een duidelijke indruk van datgene wat een vrijstaande badkraan nou precies is.

De plaatsing van een vrijstaande badkraan

Waar zet je een vrijstaande badkraan nou precies neer? Nou, je ziet een dergelijke kraan eigenlijk altijd in combinatie met een vrijstaand bad. Een vrijstaand bad is in de afgelopen jaren eigenlijk uitgegroeid tot een moderne trend. Een trend waar veel mensen voor kiezen bij de renovatie van een badkamer of de plaatsing van een compleet nieuwe badkamer.

Waar je deze kraan vervolgens exact neerzet, is van meerdere factoren afhankelijk. Zo spelen onder meer de leidingen en jouw voorkeuren een belangrijke rol. Als je van de badkraan gebruik wilt maken, moet de kraan uiteraard wel op een leiding aangesloten zijn; je moet dan ook goed kijken naar de leidingen die op dit moment al door jouw badkamer heenlopen.

Daarnaast moet je ook goed rekening met jouw eigen voorkeuren houden. Waar denk je dat de vrijstaande badkraan het mooiste staat? En wat lijkt jou het handigst qua uitstraling, vormgeving en indeling van de badkamer? Als je hier over na gaat denken, is het ook aan te raden om goed na te denken over de plaatsing van het vrijstaande bad. Dit is ook al vaak een eyecatcher in jouw nieuwe badkamer; denk dus goed na over het soort bad en het soort vrijstaande badkraan.

Verschillende soorten

Klinkt het verhaal van de vrijstaande badkranen bij jou als muziek in de oren? Wil jij daarom ook graag de mogelijkheden verkennen voor de eventuele plaatsing van een dergelijke kraan in jouw badkamer? Dan is het goed om te weten dat je uit twee verschillende soorten vrijstaande badkranen kunt kiezen: de mengkraan en de thermostatische kraan.

Een mengkraan is een kraan waarbij je zelf het koude- en warme water moet mengen. Een dergelijke kraan heeft dan ook twee knoppen waarmee je de temperatuur in kunt stellen. Of beter gezegd: je past de hoeveelheid koud water en de hoeveelheid warm water aan.

Bij een thermostatische kraan heb je daar geen omkijken naar. Bij een dergelijke kraan stel je namelijk alleen de gewenste temperatuur in. De kraan zorgt er vervolgens zelf voor dat het koude en het warme water gemengd worden. Deze menging is daarbij perfect afgestemd op de temperatuur zoals jij deze ingesteld hebt.

Voor welke soort je het beste kunt kiezen? Dat is volledig aan jou om te bepalen! Beide varianten brengen in ieder geval hun eigen kenmerken, hun eigen voordelen en hun eigen nadelen met zich mee.

Waarom voor een losstaande badkraan kiezen?

Is het de hoogste tijd om de badkamer in jouw woning opnieuw in te gaan richten? Dan is het om meerdere redenen interessant om voor één van de vrijstaande badkranen te kiezen. De belangrijkste voordelen hebben we op een rijtje gezet:

 • Een vrijstaande badkraan past perfect bij een vrijstaand bad; je vangt hiermee eigenlijk twee vliegen in een klap.
 • Een vrijstaande badkraan staat prachtig; het is een uitgesproken kraan waarmee je echt een statement in jouw badkamer weet te maken. Bovendien is het een kraan die direct de aandacht weet te trekken.
 • Je hebt de keus uit meerdere vrijstaande badkranen; door het relatief uitgebreide aanbod kun je dus altijd een perfecte kraan voor in jouw badkamer vinden.
 • Je kunt de kraan makkelijk bedienen; door de plaatsing en vorm kun je de vrijstaande badkraan op meerdere manieren makkelijk bedienen. Zittend vanuit jouw bed kun je de kraan bedienen, maar ook staand naast het bad.
 • Je kunt je in bad nergens meer aan stoten; heb je wel eens je knie of been tegen de badkraan aangestoten? Dan weet je ongetwijfeld dat dit vrij veel pijn doet. Met de vrijstaande badkranen heb je hier gelukkig geen last meer van!

Hoe kun je de beste staande badkraan uitkiezen?

Klinken de bovengenoemde voordelen bij jou als muziek in de oren? Wil jij ook graag genieten van een prachtige vrijstaande badkraan? Dan is het zaak om een goed vergelijk te maken; het aanbod van vrijstaande badkranen is namelijk vrij divers te noemen. Bij het maken van een vergelijk kun je het beste op de volgende criteria letten:

 • Soort kraan: ga je voor een mengkraan of voor een thermostatische kraan? De vrijstaande badkranen worden veelvuldig in beide soorten aangeboden.
 • Uitvoering: wil je een handdouche, een losse kraan of een variant met regendouche?
 • Kleur: wat moet de kleur van de badkraan zijn? Het mooiste is als de kraan een kleur heeft die perfect in jouw badkamer past
 • Opties: let ook goed op handige opties, zoals keramische schijven, temperatuurbeveiliging, cool touch en een draaibare uitloop.
 • Materiaal: je kunt kiezen uit onder meer messing, RVS en chroom. Messing is verreweg het populairste materiaal.
 • Prijskaartje: hoeveel geld wil én kun je uitgeven aan jouw nieuwe vrijstaande badkraan?

Conclusie en advies

Is de aanschaf van een vrijstaande badkraan aan te raden? Ja, absoluut. Maak voor jezelf een goed vergelijk en kies één van de beste vrijstaande badkranen uit!