Vrijstaande badkraan monteren? Het 10 stappenplan!

Vrijstaande badkraan monteren? Het hebben van een bad in je badkamer is erg leuk. Voor zo’n bad heb je dan wel een badkraan nodig. Deze kraan moet vanzelfsprekend gemonteerd worden. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in dit artikel. Voor het monteren van de badkraan is het verstandig om een stappenplan te volgen. Het stappenplan voor het bevestigen van een badkraan vind je hieronder. Lees dan ook snel verder, zodat je binnenkort zonder moeite een badkraan monteren kan. Vrijstaande badkraan monteren?

1. Hoofdkraan sluiten

Sluit eerst de hoofdkraan af. In sommige gevallen moet je ook de boilerkraan afsluiten. Zo voorkom je dat er water uit de leidingen gaat spuiten. Zet daarna de kraan van het bad en de hoger gelegen kranen aan.

2. Oude kraan verwijderen

Doordat de kranen aan hebben gestaan komt er water uit de leidingen. Zodra al het water uit de leidingen is kan je de oude kraan verwijderen.

3. Controleer wat warm en koud is

In principe zit warm altijd links en koud rechts. Controleer snel of dit daadwerkelijk zo is. Dit is natuurlijk om misverstanden met de temperatuur van het water te voorkomen.

4. Hartafstand controleren

De hartafstand is erg belangrijk. Deze moet 150 millimeter zijn. Als deze 120 millimeter is zul je nog wat extra stappen moeten doorlopen.

5. S-koppelingen plaatsen, controleren en flexringen (eventueel)

Als de hartafstand niet 150 millimeter is, zul je hiervoor moeten zorgen met S-koppelingen. Als je deze geplaatst hebt zul je ze moeten controleren. Zitten ze even diep en zijn ze waterpas? Je kan ook nog flexringen plaatsen om eventuele scheefstand te herstellen.

6. Kraan installeren 

Je kan nu de kraan installeren. Dit doe je door hem op de leidingen of de S-koppelingen te plaatsen. Monteer de kraan uiteraard wel recht.

7. Lekkages controleren

Het is belangrijk om eerst nog lekkages te controleren. Zet de hoofdkraan aan en weer uit. Haal vervolgens de net gemonteerde kraan weer van zijn plek. Als de koppelstukken nat zijn zul je eerst een probleem moeten verhelpen. De S-koppelingen kan je losdraaien en je kan weer afdichtingsdraad of tape plaatsen.

8. Randen S-koppelingen kitten (eventueel)

Je kan ervoor kiezen om alvast voorzorgsmaatregelen te nemen. Je zit natuurlijk niet te wachten op een lekkage achter de tegels. Dit kan je voorkomen door kit toe te voegen. De kit moet je wel goed laten uitharden, voordat je de kraan plaatst.

9. Kraan weer installeren

Zodra de kit hard genoeg is kan je de kraan weer plaatsen. Dit doe je op precies dezelfde manier als eerder. Als de kraan gemonteerd is kan je de hoofdkraan weer aanzetten.

10. Temperatuur afstellen

Het laatste wat je nog moet doen is controleren of de temperatuur juist is. Voel eerst aan het water of dit goed op temperatuur is. Als dit niet zo is moet je de dop van de temperatuurgreep verwijderen en dan de bout aan de binnenkant losdraaien. Je kan vervolgens net zo lang blijven draaien tot alles naar wens is. Zet tot slot de dop er weer op en je bent klaar.

Conclusie

Het kan erg fijn zijn om even in bad te gaan. Je kan volledig tot rust komen. Het water in het bad komt er niet uit zichzelf. Dit water moet namelijk uit een kraan komen. Deze kraan moet gemonteerd worden. Als je zelf de kraan gaat monteren is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Door de benoemde stappen uit dit artikel te volgen zal het geen probleem meer moeten zijn. Je kan na het volgen van de stappen eindelijk genieten van je welverdiende avondje in bad.